This is a Lystiwiki
  • View:

Ryhmätyö: Elämän kartta

Elämän kartta

Tehtävä toteutetaan 2-3 hengen ryhmissä. Jokainen kuvaa työhön oman tähän astisen elämänsä tärkeimmät tai mieleenpainuvimmat tapahtumat. Kuvaamisessa voi käyttää myös symboleja, merkkejä ja tarvittaessa myös tekstiä. Mitään kuvaamaasi asiaa ei tarvitse selittää kenellekään tai perustella. Riittää että tekijä tietää.

Tehtävä on kaksiosainen:

1. taustapahvin maalaaminen: pimiöstä löytyy kasasta n. 50x150 kokoisia toiselta puoleltaan valkoisia pahveja. Teipatkaa leveällä maalarinteipillä tai ilmastointiteipillä pahvit takahuoneen lattiaan koko reunojen mitoiltaan. Varatkaa ympärille tilaa ryhmän jäsenten työskentelyä varten.
Tehkää teippaus huolella ja suoraan, sillä teippien jättämät rajat toimivat työlle myös kehyksinä.
Kostuttakaa pahvin pinta leveällä siveltimellä pelkkää vettä käyttäen ja antakaa kosteuden imeytyä n. 1 min. Maalatkaa pahvi vaaleilla sävyillä peitevärein käyttäen häivytyksiä. Liian tummat ja peittävät värit vaikeuttavat yksityiskohtien tekemistä niiden päälle. Pahvi käpristyy kostuessaan, mutta teippien ansiosta niiden pitäisi kuivua jälleen suoriksi (kunhan teipit ovat joka puolilla ja pysyvät kiinni).

2. Pohjamaalausten kuivuessa voitte piirtää, kirjoittaa, maalata tms. erillisiä irtileikattavia yksityiskohtia, jotka liimataan lopuksi omalle "elämän langalle". Pohjien kuivettua, ja toivottavasti myös suoristuttua, ne voidaan irrottaa lattiasta (tod.näk. vasta seuraavalla tunnilla).
Jokainen ryhmän jäsen piirtää/maalaa oman pahvin halki mutkittelevan viivansa. Viivat voivat mennä ristiin ja jos esim. jäsenet tuntevat toisensa jo lapsesta saakkaa viivat voivat myös kietoutua toisiinsa.
Viivan paksuutta ja muotoa voi vaihdella elämäntilanteen mukaan. Tämän jälkeen jokainen aloittaa oman viivansa ja sen ympäristön täyttämisen elämänsä yksityiskohdilla tai niitä symboloivilla kuvioilla tai merkeillä. Tyhjiin tiloihin voi lisäillä vaikka yleisiä koko maailmaan liittyviä tapahtumia tai niiden vertauskuvia.

Muistakaa käyttää myös isoja kohteita, sillä niiden avulla saa kuvaan sommittelullista tehoa ja mielenkiintoa. Pelkästään pieniä kuvioita käyttämällä lopputuloksena on yleensä "tapettia", josta katsoja ei kiinnostu.

Välineet: peitevärit, tussit, puuvärit, akryylimaalit, liima, sakset, teippi

Lähinnä valmista työtä muistuttavat Joan Mirón maalaukset
Täyttöaste saa olla sama kuin Mirón töissä, mutta
yksityiskohdat saavat olla tarkempia,
niitä pitää olla enemmän ja jokaisen tekijän viivan on
erotuttava selkeämmin.

 

 

 

 

Discuss & brainstorm

@mention    Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](http://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username